Ebba Hoogenraad

Sessie: Nationale Aanpak Productverbetering

Ebba Hoogenraad is advocaat sinds 1985 en partner bij advocatenkantoor Hoogenraad & Haak, gespecialiseerd in IP, advertising en food. Met haar team richt Ebba zich onder meer op de levensmiddelensector. Ebba adviseert over labelling, begeleidt recalls en staat met regelmaat cliënten bij in procedures bij de Reclame Code Commissie, de rechter en de NVWA over food law vragen en reclamerechtkwesties. Ebba is redactielid van Intellectuele Eigendom en Reclamerecht (IER) en Waar & Wet en schrijft 'tip van de advocaat' vmt.nl. 

 

Letteke Boot

Plenair: Update vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) 

Letteke Boot is beleidsadviseur en team coördinator voeding bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze is de afgelopen 15 jaar bij verschillende voedingsonderwerpen betrokken geweest en werkt momenteel onder andere aan het gezonder maken van de voedselomgeving en aan het verbinden van dit beleid met dat van het ministerie van LNV om samen de gezonde en duurzame keuze makkelijker te maken. Ook is Letteke een van de secretarissen van het Preventieakkoord overgewicht-voeding
Letteke heeft Voeding en gezondheid gestudeerd in Wageningen.

 

Karen Gussow

Plenair: Zo houdt de NVWA de komende tijd toezicht op de voedselfraude

Karen Gussow is afdelingshoofd opsporingsontwikkeling en -inlichtingen bij de opsporingsdienst van de NVWA. Na het behalen van haar master informatiewetenschap in 2000 heeft Karen gewerkt in de zakelijke dienstverlening bij PwC en IBM. In 2005 stapte ze over naar de NVWA. In 2012 rondde ze een studie bestuurskunde af en ze heeft zich daarna op het thema voedselfraude gestort. In 2020 promoveerde ze aan de Vrije Universiteit van Amsterdam met een criminologisch/bestuurskundig proefschrift over de ontdekking van voedselfraude. 

 

Silvia Gawronski

Sessie: Stand van zaken biologische wetgeving  

Silvia is associate partner bij Van Traa Advocaten in Rotterdam en gespecialiseerd  in voedsel & warenwetgeving. Zij heeft ook ruime ervaring in procederen tegen beslissingen en handelingen van verschillende overheden (NVWA, DCMR, IL&T, SZW, Skal). Silvia maakt deel uit van de Praktijkgroep Internationale Handel van Van Traa en adviseert over Quality, Health, Safety & Environment / (Q)HSE, variërend van voedsel- en productveiligheid, compliance van innovatieve producten, e-commerce, biologische kwaliteit, etikettering en verpakkingen, inspecties en boetes, tot opslag en transport, import/export en afval.  

Wieke van der Vossen

Sessie: Spanningsvelden TGT en THT

Wieke van der Vossen is werkzaam als expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. Zij studeerde aan de Wageningen University & Research (WUR). Na haar studie heeft zij zich verder gespecialiseerd in de levensmiddelenmicrobiologie en toxicologie. Het aandachtsgebied voedselveiligheid is een rode draad in haar loopbaan. Sinds 2021 doet Wieke promotieonderzoek bij Wageningen University & Research naar de link tussen het gedrag van mensen in de keuken en welke handelingen voornamelijk leiden tot een voedselinfectie. Wieke van der Vossen is lid van de redactieraad van VMT Voedselveiligheid. 

Ellis van Diermen

Sessie: Spanningsvelden TGT en THT

Ellis van Diermen is werkzaam bij Précon Consulting Group adviseert de levensmiddelenindustrie al bijna 30 jaar op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid. Als senior consultant ondersteunt Ellis klanten op praktische wijze bij het interpreteren en toepassen van Europese wet- en regelgeving, voornamelijk op het gebied van etikettering en claims. Haar jarenlange praktijkervaring zorgt ervoor dat zij de vaak ‘droge’ theorie kan illustreren met praktische voorbeelden. 

 

Jasmin Buijs

Sessie: Front of Pack (FOP) Voedselkeuzelogo 

Jasmin is life sciences advocaat bij AXON advocaten en heeft zich gespecialiseerd in het levensmiddelenrecht aan de Universiteit Wageningen. Daar heeft zij haar juridische achtergrond verrijkt met kennis over producteigenschappen en voedselveiligheid. Jasmin begeleidt graag startende ondernemingen bij het op de markt brengen van hun innovatieve ideeën. Ze behandelt allerhande vraagstukken met betrekking tot levensmiddelen, levensmiddelenverpakkingen en diervoeder, zoals met betrekking tot de kwalificatie van producten, autorisatie dossiers, reclame en etikettering, alsmede op het gebied van gegevensbescherming. 

 

Dennis Favier

Sessie: Etikettering van vegetarische en vegan voedingsmiddelen

Dennis is een productontwikkeling specialist specifiek in plantaardige voeding en medeoprichter van het visvrije vismerk Seasogood. Met Seasogood introduceerde Dennis in het voorjaar van 2021 visvrije tonijn in blik bij de Albert Heijn. Op dit moment werkt Dennis aan nieuwe visvrije visproducten om het portfolio van Seasogood verder uit te breiden. Tevens zet Dennis zich in om het merk en de producten binnenkort ook in andere Europese landen te introduceren. 


 

Sarah Arayess

Sessie: Etikettering van vegetarische en vegan voedingsmiddelen

Sarah Arayess is advocaat en heeft haar eigen boutique kantoor Say legal. Say legal is vaste adviseur van o.a. levensmiddelenbedrijven, van start-up tot multinational en alles daartussenin. Ze adviseert en procedeert over etikettering, voedsel- en productveiligheid, productsamenstelling en reclamerecht, van social media marketing tot vergelijkende reclame. Daarnaast is Sarah sinds 2015 docent bij de Beroepsopleiding van de Beneluxvereniging voor merken- en modellenrecht (BBMM) en zij geeft regelmatig (gast)colleges aan studenten, zoals de Rutgers University New Jersey en de HAN. Ook is Sarah Council Member van de European Food Law Association (EFLA) en Country Correspondent voor het Journal for European Food and Feed Law review (EFFL).

 

Barbara Mutsaers

Sessie: Update Infoblad 85

Barbara Mutsaers is advocaat en Industry Leader Food & Life Sciences bij AKD Benelux Lawyers. Zij is gespecialiseerd in het levensmiddelenrecht. Barbara adviseert en procedeert onder andere over de uitleg en toepassing van product en (andere) sectorspecifieke regelgeving, zoals over microbiologische criteria, additieven, (herkomst)etikettering en recalls. Daarnaast staat zij cliënten bij in diverse discussies met - en waar nodig in procedures tegen - toezichthouders, zoals de NVWA, leveranciers, afnemers en/of concurrenten. Barbara is tevens lid van de redactie van Waar & Wet. Cliënten waarderen haar betrokkenheid, passie en inzicht in de sector. In de Legal 500 staat Barbara Mutsaers geranked als "Leading individual" op het gebied van Food en heeft AKD's Agri & Food team de hoogste ranking - Tier 1 - ontvangen. Legal 500 beschreef onder meer: "Barbara Mutsaers’ network gives her the ability to play a key role and give good advice” en “Barbara Mutsaers has a lot of knowledge and experience in this particular field.

Karin Verzijden

Sessie: Valkuilen en tips bij contractuele afspraken

Karin is life sciences advocaat met een focus op innovatieve voedingsmiddelen. Zij assisteert bedrijven bij de marktintroductie van allerlei innovaties op dit gebied, tegenwoordig vaak alternatieve eiwitten. Dit omvat de kwalificatie van nieuwe ingrediënten en het adviseren over het juiste regulatoire traject dat daarbij hoort, zoals voor Novel Foods en GMO's. Karin is bekend met de autoriteiten die toezicht houden op dit soort producten en assisteert waar nodig bij handhavingsacties. Karin stelt verder diverse commerciële contracten op binnen dit vakgebied en onderhandelt daarover. Ook rapporteert zij actuele ontwikkelingen op www.foodhealthlegal.eu

 

Ingrid Keller Cayet

Sessie: Valkuilen en tips bij contractuele afspraken

Na een succesvolle carrière in investment banking heeft Française Ingrid Keller Cayet een innovatief bedrijf opgebouwd in de sterk gereguleerde branche van kindervoeding. Het snelgroeiende Nederlandse bedrijf biedt kinderopvangbedrijven zorgvuldig samengestelde kidsproof recepten aan waar de allerkleinsten van 0 tot 4 jaar de vingers bij aflikken. Met de ontwikkeling van ‘foodtainment’ voor kinderen is Madaga koploper waar het gaat om innovatieve methoden op het gebied van gezond eten. Inmiddels genieten ruim 50.000 kinderen op 400 opvanglocaties (kinderdagverblijven, BSO’s en gastouders) in Nederland van een warme Madaga-maaltijd tijdens de lunch. De lessen en juridische kennis die Ingrid voor de start van haar bedrijf verzamelde door het adviseren van haar klanten is essentieel - soms kritiek - geweest voor het succes van haar onderneming, van productie tot intellectueel eigendom.

 

Paul in 't Veld

Sessie: Update Infoblad 85

Paul in 't Veld werkt sinds 1999 bij de NVWA aan microbiologische vraagstukken, met name Listeria (studies) en ondersteunt hierin de NVWA inspecteurs. Is medeopsteller van Infoblad 85 en ook actief betrokken bij het aanpassen van de Europese documenten met betrekking tot Listeria. 

 

Marjan van Ravenhorst

Sessie: De grote allergenenupdate

Marjan van Ravenhorst is directeur van Allergenen Consultancy -dé specialist op het gebied van allergenen management. Zij heeft zelf een ernstige pinda-allergie, is levensmiddelentechnoloog en heeft jarenlange ervaring in de industrie als QA Manager en auditor. Deze unieke combinatie van kennis en ervaring wordt ingezet om voedingsmiddelenbedrijven in Nederland en ver daarbuiten te ondersteunen op gebied van allergenenmanagement. Met allergenenrisicobeoordelingen zoals VITAL, doorlichten en verbeteren van allergenenbeheer binnen bedrijven of de supply chain, geven van trainingen, advies bij het etiketteren, analyse van allergenen door laboratoriumanalyse of leveren van sneltesten en recallondersteuning. Zij is aangesloten bij de Expert Group Allergen Quantitative Risk Assessment (QRA) van ILSI Europe en bij SimplyOK.

 

Marijn van Tuijl

Sessie: Fraude in de voedselindustrie

Marijn van Tuijl is advocaat en partner bij Ploum in Rotterdam. Na zijn rechtenstudie is Marijn begonnen als bedrijfsjurist en heeft na 5 jaar de overstap gemaakt naar de advocatuur. Zijn werkterrein is altijd geweest de internationale goederenhandel en het overheidstoezicht daarop door onder meer de NVWA en de douane. Marijn is vooral werkzaam voor bedrijven in de sectoren food, feed en andere gereguleerde producten. Hij wordt regelmatig ingeschakeld in zaken waar door de NVWA handhavend wordt opgetreden en/of waarin het betrokken bedrijf wordt verdacht van fraude.

 

Lauren Dallau

Sessie: Fraude in de voedselindustrie

Lauren Dallau is coördinerend specialistisch inspecteur strafrecht bij de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de NVWA. Na een aantal jaren gewerkt te hebben als parketsecretaris bij het Openbaar Ministerie is ze in 2014 begonnen bij de NVWA-IOD als jurist in de lopende strafrechtelijke onderzoeken als adviseur van de onderzoeksleider en de officier van justitie. Het NVWA-domein heeft haar passie voor de puzzel van het bijzonder strafrecht aangewakkerd en niet meer losgelaten. In de afgelopen zeven jaar heeft Lauren zich gespecialiseerd in de toepassing van Europees recht binnen het nationale (economische) strafrecht. Sinds januari 2022 houdt ze zich bezig met de strategische beleidsontwikkeling binnen de IOD op het gebied van het strafrecht.

 

Benjamin Remington

Sessie: De grote allergenenupdate

Dr. Remington is an independent food allergy and allergen consultant based out of Utrecht in the Netherlands. His work is focused on development and application of knowledge surrounding food allergen risk assessment, food allergen thresholds and risk management strategies. He has extensive international experience for collaborative projects regarding data generation, data analysis, and communication of results for multiple stakeholders, including food business operators, governmental agencies, healthcare providers, and individuals with food hypersensitivities.

In addition to his consulting business, Dr. Remington holds an appointment as an Adjunct Assistant Professor at the University of Nebraska Food Allergy Research and Resource Program (FARRP). He sits on multiple international food allergen expert groups, including the Ad hoc Joint FAO/WHO Expert Consultation on Risk Assessment of Food Allergens and is currently the chair of ILSI Europe Expert Group on Allergen Quantitative Risk Assessment.

 

 

IJsbrand Velzeboer

Sessie: Fraude in de voedingsindustrie

IJsbrand Velzeboer is directeur bij Scienta Nova. Na zijn studie voedingsmiddelentechnologie is hij in 1978 begonnen met de internationale verkoop van machines en heeft hij veel kennis kunnen op doen van verwerkingsprocessen. In 2000 startte hij zijn bedrijf Scienta Nova, dat zich momenteel toelegt op opleidingen, inspecties en onderzoek. In zijn meest recen verschenen boek: 'Leugens op mijn bord' geeft hij de onredelijke prijsdruk van de supermarkten de schuld van geklooi met ons voedsel. 

 

 

Simone Broxks

Sessie: Wettelijke kaders en criteria rondom plantaardige en vegan producten

Simone Broxks, External Scientific Affairs & Nutrition Manager, al meer dan 25 jaar als voedingskundige werkzaam binnen de FMCG wereld. Nu al 12 jaar in de plantaardige wereld van Alpro “het geweten”  van de marketing afdeling, verantwoordelijk voor alle voedingskundige communicatie van oogst tot bord.

 

 

Marian Blom

Sessie: Stand van zaken biologische wetgeving

Marian Blom werkt sinds 2006 als projectleider wetgeving bij Bionext, de ketenorganisatie voor de biologische landbouw en voeding. Ze is belangenbehartiger voor  ondernemers in de biologische productieketen in Nederland. Daarnaast is ze vicevoorzitter van de Europese belangenorganisatie IFOAM Organics Europe. Haar werkgebied omvat alle aspecten van de biologische wet, van de regels voor het spenen van biggen en de eisen aan biologische jam tot import uit Zuid-Korea.

 

 

Arjon Kalter

Sessie: Stand van zaken biologische wetgeving

Arjon Kalter is ruim 20 jaar actief in de biologische sector als kwaliteitsmanager, auditor en adviseur op het gebied van risicobeheersing binnen aanvoerketens van biologische grondstoffen.

In 2020 is Arjon met de onderneming Rwenzori Premium Vanilla gestart. Dit bedrijf werk samen met boeren in Oeganda, koopt hun vanille en verwerk deze in Nederland tot biologisch gecertificeerd vanille extract. Bij de bedrijfsvoering van deze onderneming zijn de verschillende elementen van de biologische wetgeving en de veranderingen daarin zeer relevant. Denk hierbij aan de manier hoe de boeren zijn georganiseerd in Oeganda, de regels omtrent de import van biologische producten van buiten de EU en het risico-management rond de biologische integriteit.

 

Lisa Gray

Sessie: Front of Pack (FOP) Voedselkeuzelogo

Functie:  Senior Brand Manager Meals - Iglo Nederland at Nomad Foods.

Achtergrond:

Studie: Bedrijfskunde aan de RUG in Groningen + Msc Marketing Management aan de RUG

Carrière:

  • Stage Kraft Heinz
  • Jr. Brand Manager Bickery Food Group (gewerkt voor o.a.: Innocent, Orangina, Robinson Froot Shoot)
  • Iglo Nederland/Nomad Foods; diverse Brand Management rollen in het marketing team en verantwoordelijk voor de uitrol van Nutri-score binnen Iglo Nederland
 

Ilse Roosenbrand

Sessie: Nationale Aanpak Productverbetering

Ilse Roosenbrand, 29 jaar en nu een kleine twee jaar werkzaam bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) als manager voedselveiligheid & gezonde voeding. Het CBL behartigt de belangen van de Nederlandse supermarkten en foodservice bedrijven. In mijn functie houd ik mij onder andere bezig met het Nationaal Preventieakkoord, productverbetering, beleid en actualiteiten rond voedselveiligheid en etiketteringsvraagstukken.

 

Imkje Tiesinga

Sessie: Nationale Aanpak Productverbetering

Imkje Tiesinga; ruim 35 jaar (met veel plezier en voldoening) werkzaam geweest bij brancheorganisaties in de Nederlandse levensmiddelensector. All round belangenbehartiger met o.a. ervaring in (EU)levensmiddelenwetgeving en productherformulering in soepen en sauzen sector (Culinaria Nederland).

Al die tijd ook actief geweest in commissies en expertgroepen van (voorganger van) FNLI en nu op ad hoc basis betrokken bij bijdrage van FNLI aan het NAPV.

De FNLI is de belangenbehartiger van de Nederlandse levensmiddelenindustrie en vertegenwoordigt zo'n 450 bedrijven , die actief zijn op de Nederlandse markt (van groot tot klein, producerend in Nederland of daarbuiten en zowel merk- als private labelfabrikanten). 

 

Floris Kets

Sessie: Vega(n) labeling

Floris Kets, Senior Regulatory Affairs Manager Danone & Alpro, sinds 2017 het aanspreekpunt voor juridische vraagstukken binnen Danone en Alpro op het gebied van voedselwetgeving en communicatie. Daarbij is een belangrijk aspect de overgang van producten op basis van melk naar een gemengde potfolio met zowel zuivel en zuivelalternatieven en hoe over deze producten gecommuniceerd kan worden.

 

Laura Put

Sessie: Spanningsvelden THT en TGT

Na afronding van de bachelor Voeding & Diëtetiek heeft Laura Put werkervaring opgedaan in Regulatory Affairs. Tegelijkertijd volgt zij twee masterstudies aan de Universiteit van Wageningen, namelijk MSc Nutrition and Health met specialisatie Sensory Science en Food Safety met specialisatie Law & Regulatory Affairs. Deze studies combineren haar interesses voor consumentenonderzoek en levensmiddelenrecht. Voor haar scriptie doet Laura onderzoek omtrent THT en TGT vermeldingen. Daarnaast kijkt zij naar consumentenonderzoeken over hoe de revisie van de Europese wetgeving omtrent THT en TGT-datums consumentengedrag zou kunnen veranderen.

Lucie de Peuter

Sessie: Nationale Aanpak Prductverbetering

Lucie De Peuter is Nutrition & Health Manager Unilever Benelux. Het gezond geweten binnen Unilever. De Peuter geeft voedingskundige ondersteuning bij innovatie, renovatie en branded activations voor alle merken binnen Unilever Benelux. Dit gaat over bijvoorbeeld soepen, bouillons & sauzen onder de merken Knorr, Unox en Conimex, vegetarische producten van de Vegetarische slager, ijsjes van oa. Magnum & Ola en frisdranken van Lipton.