Do 20 juni 2019

09:00 - 09:30

Ontvangst
en gelegenheid de informatiemarkt te bezoeken

09:30 - 09:35

Opening door dagvoorzitter
Willem Paul de Mooij, hoofdredacteur VMT

09:35 - 10:10

Presentatie wordt zsm bekend gemaakt
Spreker wordt zsm bekend gemaakt

10:10 - 10:45

Actuele highlights in levensmiddelenwetgeving
Inge Stoelhorst, beleidscoördinator bij het ministerie van VWS
Wat zijn de belangrijkste topics op dit moment op het gebied van etikettering en voedselveiligheid? 
Afgelopen jaar is in Nederland het Preventieakkoord gesloten. Wat is de impact hiervan op de levensmiddelenindustrie en de retail? Waarmee moeten producenten rekening houden?
Wat komt er vanuit Brussel op ons af? Waar kunnen bedrijven zich op voorbereiden?
Tijdens deze Q&A met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) worden de belangrijkste ontwikkelingen in wetgeving in vijf highlights besproken. Dit is ook de plek om vragen aan het ministerie te stellen.

10:45 - 11:15

PAUZE 
en gelegenheid de informatiemarkt te bezoeken

11:15 - 12:30

BREAKOUT A1
Herkomstetikettering
Sessievoorzitter:
Barbara Mutsaers, advocaat levensmiddelenrecht AKD

  • Wat zijn de regels voor vrijwillige en verplichte herkomstetikettering? 
  • Welk spanningsveld dreigt er te ontstaan?
  • In oktober wordt een guidance voor vrijwillige herkomstetikettering gepubliceerd. Daarmee is er geen overgangstermijn voor de producenten. Wat is de juridische waarde van dit guidance document en wat staat erin?
  • In het buitenland zijn er pilots met verplichte herkomstetikettering voor verschillende producten. Is dat wel wenselijk vanwege de verstoring van de interne markt?
  • We zullen ingaan op de inhoud van de pilots en de impact ervan.

BREAKOUT B1
Verpakkingen: spanningsvels tussen voedselveiligheid en verspilling
Sessievoorzitter:
Wietske Witteveen, directeur Eurofins Food Safety Solutions

  • Invulling wordt nader bekend gemaakt.


BREAKOUT C1
Food Law Basics – regels voor een nieuw levensmiddelenbedrijf
Sessievoorzitter:
Ellis van Diermen, consultant Precon

  • Aan welke ‘basics’ moet een producent voldoen wanneer deze een nieuw product op de markt wil zetten? 
  • Een ondernemer van een geslaagde start-up over de ervaringen uit de praktijk gekoppeld aan de voorwaarden van de wetgeving. Van een goed idee naar een product op het schap.
12:30 - 13:30

LUNCHPAUZE 
en gelegenheid de informatiemarkt te bezoeken

13:30 - 14:45

BREAKOUT A2
Allergenen update
Sessievoorzitter:
Marjan van Ravenhorst, Allergenen Consultancy

  • Wat zijn de laatste ontwikkelingen in allergenenbeheer?
  • Aan bod komen de aanpassing in wetgeving (lactose), laatste ontwikkeling bij de certificatie schema`s en zienswijze in de markt.

Johan Hulleman, manager kwaliteit, Jumbo Supermarkten

  • Binnenkort introduceert Jumbo Supermarkten haar nieuwe allergenenbeleid. 
  • Waarom hebben ze hiervoor gekozen? Wat zijn de nieuwe eisen en wat verwacht ze van haar huismerkleveranciers?


BREAKOUT B2
Wet versus Foodinnovatie
Sessievoorzitter: Sarah Arayess, Hoogenraad & Haak

  • Wat zijn de wettelijke uitdagingen bij foodinnovaties?
  • CBD producten vliegen als warme broodjes over de toonbank; maar met welke regels moet je rekening houden?
  • Met welke uitdagingen krijgen bedrijven als Tony’s Chocolonely te maken tijdens het innoveren?
  • Staat de Europese wetgeving een innovatief voedselklimaat in de weg?

Iris Freie (secretaris van Cannabinoïden Adviesbureau Nederland (CAN) en mede-eigenaar van Zagt & Van Elk Consultancy)

Sylvia van Vliet - Lekkerkerker (Quality Queen (Quality Manager) bij Tony’s Chocolonely)


BREAKOUT C2
Food Law Basics - de diepte in: etikettering en claims
Sessievoorzitter:
Ellis van Diermen, consultant Precon
Spreker:
Marieke Lugt, consultant Lugt Food Law

  • In deze verdiepende sessie wordt verder ingegaan op de wetgeving over etikettering en claims.
  • Aan de hand van stellingen en voorbeelden worden veelvoorkomende twijfelgevallen besproken.
  • Deelnemers aan deze sessie kunnen tot 13 juni hun vragen van tevoren insturen via dit mailadres.
14:45 - 15:15

PAUZE 
en gelegenheid de informatiemarkt te bezoeken

15:15 - 16:30

BREAKOUT A3
Misleiding; wat brengt de tucht van de markt?
Sessievoorzitter:
Victor van Ahee en Jacobine van Beijeren, advocaten bij Loyens & Loeff

  • Aan de hand van praktische en prikkelende voorbeelden wordt de huidige stand van zaken omtrent misleidende etikettering behandeld.
  • Na een kort rondje langs de velden van de juridische kaders die de wet en de rechtspraak bieden, zal het publiek worden meegenomen in de beoordeling hoe zij kunnen of moeten omgaan met mogelijk misleidende aanduidingen op een etiket. 
  • Niet alleen worden de bekende gevallen behandeld (aroma/extract/ smaak van vanille of afbeeldingen fruit dat er minimaal in zit), maar ook een bredere kijk op de reikwijdte van misleiding. Hoeveel lucht moet er in een zak chips zitten om misleidend te zijn, hoeveel oliezuur mag de ‘extra vergine’ olijfolie bevatten en wat is houdbaar aan een groen plusje met ‘bio’ erop op je etiket? 
  • Dergelijke (fictieve) en andere vraagstukken worden op een interactieve wijze praktisch besproken.


BREAKOUT C3
NVWA Jaarplan en additieven beleid voor 2019-2020
Sprekers: Joyce de Stoppelaar, NVWA en Kees Planken, ministerie VWS

  • Additievenetikettering versus clean label; stimuleert dat innovatie?
  • Zijn de verschillende alternatieven voor clean label, waaronder plantenextracten, nog wel toegestaan? Of hebben sommigen toch een E-nummer nodig?
  • Het webdossier additieven wordt uitgediept waarbij  oude, bekende standpunten en nieuwe standpunten naar voren komen.
  • Carry over standpunt wordt toegelicht.
16:30 - 17:30

NETWERKBORREL 
en gelegenheid de informatiemarkt te bezoeken