Diverse experts nemen de actualiteiten rondom levensmiddelenwetgeving met u door. Aan de hand van recente jurisprudentie, voorbeelden en tips lichten ze de actualiteiten toe. Tussendoor is er genoeg tijd om vragen te beantwoorden en er zijn korte pauzes in dit online live seminar ingelast.

 
.

29 september 2020

09:30 - 09:35

Opening 

Willem Paul de Mooij (hoofdredacteur VMT)

 

09:35 - 10:00

Nieuwe ontwikkelingen in allergenen (management)

Marjan van Ravenhorst van Allergenen Consultancy

 

Er zijn momenteel vele veranderingen op gebied van allergenen (management). Zowel wettelijke als bovenwettelijke eisen zijn in ontwikkeling. Tijdens deze sessie zullen de laatste stand van zaken rondom Codex-eisen, de NVWA-interpretatie, de SimplyOK versie 3.0 en afnemerseisen worden toegelicht. Marjan van Ravenhorst van Allergenen Consultancy geeft inzicht in de veranderingen.

10:00 - 10:05

Food Law Challenges

Een 1-minuut durende pitch van verschillende partners welke oplossing zij bieden voor een specifiek wetgevingsvraagstuk waar de voedingsmiddelenindustrie tegenaan loopt. 

10:05 - 10:50

Wat houden de claims vegetarisch en vegan in? 

Sarah Arayess van Say Legal

Vegetarische en vegan producten zijn bijna niet meer uit het winkelschap weg te denken. Een vegetarisch of vegan dieet heeft allang niet meer het ‘geitewollensokkenimago’. De COVID-19 crisis heeft deze ontwikkeling alleen maar versterkt. Maar wat zijn de juridische regels voor vega / vegatarisch? Welke ontwikkelingen en trends zien we in de praktijk? Sarah Arayess van Say legal en Emile Dingemans, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) nemen je mee in dit razendsnel ontwikkelende gebied.

10:50 - 11:00

PAUZE

11:00 - 11:45

Internationale spanningsvelden levensmiddelen-wetgeving

Silvia Gawronski, Van Traa Advocaten N.V. 

Internationale handel in (biologische) levensmiddelen biedt bedrijven volop kansen. Maar het werpt ook een tal van praktische en juridische hobbels op. Waar moeten bedrijven rekening mee houden, waar lopen zij vaak tegen aan en welke oplossingen hebben zij hiervoor gevonden? Aan de hand van drie onderwerpen uit de praktijk (import van biologische goederen, gebruik van customs bonded warehouses, platform en fulfillment centra, en afwikkeling aansprakelijkheid na recalls in de internationale context) geeft advocaat Silvia Gawronski van Van Traa advocaten een inkijk in de juridische aspecten.

 

11:45 - 12:00

PAUZE

12:00 - 12:05

Food Law Challenges

Een 1-minuut durende pitch van verschillende partners welke oplossing zij bieden voor een specifiek wetgevingsvraagstuk waar de voedingsmiddelenindustrie tegenaan loopt

12:05 - 12:50

Update (NVWA-Webdossier) Additieven

Barbara Mutsaers, advocaat Agri & Food law bij AKD Benelux Lawyers

Sommigen stellen dat het gebruik van additieven in voedingsmiddelen op gespannen voet zou staan met de clean label trend. De NVWA publiceerde in 2019 het Webdossier Additieven, met als onderdeel daarvan het “Handboek additieven voor levensmiddelenfabrikanten”, met daarin haar standpunten over het gebruik van additieven en E-nummers, plantenextracten et cetera. Een discussie tussen de NVWA en de industrie heeft geleid tot een update van dit dossier. Wat zijn de nieuwe speerpunten van de NVWA op het gebied van additieven en hoe gaat de handhaving eruit zien? En hoe moet dit in Europees verband worden gezien? Wat is eigenlijk de juridische waarde van het Handboek, alsook de SCoPAFF-opinies? Daarnaast zullen ook diverse andere ontwikkelingen op het gebied van additieven aan bod komen. Barbara Mutsaers, advocaat Agri & Food law bij AKD Benelux Lawyers zorgt er samen met Joyce de Stoppelaar van de NVWA voor dat u weer up to date bent. 

12:50 - 13:00

Afsluiting
Willem Paul de Mooij (hoofdredacteur VMT)