Breakouts
Ronde 1 11.00-12.00 uur |
1A - Dit verandert er in verordening 1169/2011In deze sessie geen uitleg over de basics, we gaan ervan uit dat je weet hoe Verordening 1169/2011 in elkaar zit. Bij deze sessie gaan we meteen de diepte in! Als onderdeel van de ‘Farm-to-Fork’ strategie kwam de Europese Commissie met twee voorstellen voor de herziening van Verordening 1169/2011. Hierin staan wijzigingen op het gebied van gestandaardiseerde voedingswaardevermelding op de voorzijde van de verpakking, etikettering van alcoholische dranken, uitbreiding van de verplichte oorsprongs- of herkomstaanduidingen voor bepaalde producten en een wijziging van de datumaanduidingen THT en TGT. Wat zijn de voorgestelde wijzigingen en wat zijn de gevolgen hiervan? Jasmin Buijs van Axon Advocaten zet de wijzigingen overzichtelijk op een rij. Vervolgens gaat Jasmin Buijs in gesprek met Berend Eberson, oprichter van Grünten en gezondheidswetenschapper. Samen bekijken zij de verschillende opties waarbij zij de haalbaarheid en voorkeuren bespreken. Eberson legt uit welke opties hij het meest geschikt vindt en waarom. Spreker: |
1B - Belemmert wetgeving duurzame verpakkingen in de voedingsindustrie?We moeten steeds meer verduurzamen als voedingsproducenten. Ook op het gebied van verpakkingen wordt verwacht dat deze steeds duurzamer zijn. Het gebruik van zo min mogelijk materialen, recyclebare materialen en wellicht zelfs herbruikbare materialen. Hoe zit het precies met de SUP-richtlijn? Wat valt onder plastic voor eenmalig gebruik? Hoe om te gaan met het spanningsveld tussen voedselveiligheid en duurzaamheid? In hoeverre helpt de wetgeving bij de transitie naar duurzame verpakkingen en in hoeverre staat wetgeving verduurzaming in de weg? Grietje van Weert, Manager Knowlegde & Projects / Manager Kenniscentrum Normec Foodcare brengt de laatste wettelijke kaders in beeld. Vervolgens vertelt Dirk Wens, General Manager & Fouding Director of Reco2Bio Comm.V. en President of Belgian BioPackaging Association, hoe je als producent het beste om kan gaan met de wetgeving rondom duurzame verpakkingen en waar je als producent op moet letten. Diverse praktijkcases komen hierbij aan bod.
|
1C - De weg door de jungle van contaminantenIn deze sessie allereerst aandacht voor de basics. Wat zijn contaminanten? Wat is het verschil tussen een contaminant en een residue? En hoe zit het met (micro)toxinen en microbiologische criteria? Waar staan de regels en hoe luiden deze? Silvia Gawronski van Van Traa advocaten zet de basics voor je op een rij. Daarna gaan we meer de diepte in met Els Biesta-Peters van de NVWA. Hoe ziet het toezicht van de NVWA eruit op het gebied van contaminanten? Waar moet je op letten? Tot slot neemt Marchel Snieder van Sime Darby Oils ons mee in de jungle van contaminanten in de praktijk. Snieder is dagelijks bezig met vraagstukken rondom contaminanten en neemt ons aan de hand van praktische voorbeelden mee in de vraagstukken waar hij mee te maken krijgt. De drie sprekers leggen de basis duidelijk uit en zoomen aan de hand van actualiteiten in op praktijkcases rondom bijvoorbeeld MOSH/MOAH, PFAS en dioxines. Sprekers: |
Ronde 2 13.00-14.00 uur |
2A - Meest recente wijzigingen in het NVWA handboek additievenWat zijn de meest recente ontwikkelingen op het gebied van additieven? Recent is er een nieuwe update gepubliceerd van het NVWA Handboek additieven. Wat zijn de meest recente wijzigingen in het handboek? Waar moeten voedselproducenten rekening mee houden op het gebied van additieven? Barbara Mutsaers van AKD licht allereerst de meest recente nieuwe jurisprudentie toe en legt uit wat dit betekent voor de industrie. Vervolgens legt Joyce de Stoppelaar van de NVWA uit wat de wijzigingen zijn in het handboek en hoe voedselproducenten hier het beste mee om kunnen gaan. Tot slot is er ruimte om vragen te stellen over het onderwerp aan de NVWA en Barbara Mutsaers. Sprekers: |
2B - Belang van duurzaamheidsclaims in steeds ‘duurzamere wereld’Duurzaamheid in de voedingsindustrie is uiteraard hot. Dus ook het gebruik van duurzaamheidsclaims. Sinds 1 februari is de nieuwe Code Duurzaamheidsreclame van kracht, met regels ter voorkoming van misleiding bij milieuclaims en ethische claims. Wat mag wel, wat mag niet? Waar ligt het grijze gebied en hoe daarmee om te gaan? Hoe om te gaan met duuzaamheidskeurmerken? Ook de NVWA en de ACM hebben hun visies en handhavingsbeleid. Ebba Hoogenraad van Hoogenraad & Haak neemt jullie mee aan de hand van praktische voorbeelden en discussie. Zij geeft gouden tips waarmee je zelf aan de slag kunt. Henriette van Swinderen, directeur van de Bond van Adverteerders, legt uit waarom de aanscherping van de Code Duurzaamheidsreclame nodig was en wat dit betekent voor voedselproducenten. Sprekers: |
2C - 'Novel foods' met veranderende wetgeving: dit komt er kijken bij een aanvraagProductontwikkeling op gebied van voeding gaat enorm snel; denk bijvoorbeeld aan gecultiveerd vlees en vis, ingrediënten op basis van insecten, producten verkregen met toepassing van fermentatietechnieken. Sommige producten moeten eerst worden goedgekeurd voor introductie op de markt, dan spreken we van “novel foods.” Hoe kan de industrie nieuwe voedingsmiddelen ontwikkelen terwijl de wetgeving steeds verandert of juist niet snel genoeg verandert? Karin Verzijden van Axon Advocaten begint deze sessie met de huidige stand van zaken rondom ingediende en goedgekeurde novel food aanvragen. Vervolgens gaat zij in gesprek met Marloes Martens, product manager human nutrition bij Ynsect. Dit bedrijf kreeg in januari 2023 een goedkeuring voor hele ingrediënten van de buffalo meelworm. Hoe ging dit traject in z'n werk? Welke issues en obstakels kwam Ynsect tegen en hoe zijn deze opgelost? En hoe gaat de communicatie met de European Food and Safety Authority (EFSA) in zijn werk? Welke tips heeft Martens voor andere voedselproducenten die zo’n traject overwegen? Sprekers: |
Ronde 3 14.15-15.15 uur |
3A - Masterclass etikettering: dit zijn de grootste bottlenecks op gebied van etiketteringDoor eerdere crises zoals de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne moesten producenten adequaat optreden. Niet beschikbare ingrediënten moesten vervangen worden en etiketten moesten zo snel mogelijk aangepast worden. Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het maken en aanpassen van een etiket? Wat zijn de meeste gestelde vragen waar voedingsproducenten tegenaan lopen en hoe ga je hiermee om? Hoe zorg je bijvoorbeeld dat je meertalige etiketten op orde zijn? Wat zijn de regels voor een booklet-etiket? En hoe zorg je dat je front-of-pack informatie overeenkomt met de informatie op de achterkant van de verpakking? Aan de hand van praktische voorbeelden leggen Ellis van Diermen, consultant bij Précon Consulting Group, en Marieke Lugt van Lugt Food Law uit hoe je hier het beste mee om kunt gaan en waar je op moet letten. Sprekers: |
3B - Due Diligence: duurzaamheid is geen keuze meerVanaf 2024 worden de Corporate Sustainability Due Diligence Directive en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht. Op grond van deze regelgeving moeten bedrijven ‘due diligence’ verplichtingen implementeren en jaarlijks rapporteren over sociale en duurzaamheidsrisico’s van de eigen onderneming, maar ook binnen de waardeketen waarin zij opereert. Zo ook dus over leveranciers als bijvoorbeeld grondstoffen en producten worden geïmporteerd van buiten Europa. Wat betekent deze (en nieuwe aanverwante) regelgeving voor voedselproducenten? Hoe zit het met de verantwoordelijkheid bij deze nieuwe wetgeving en wat zijn de consequenties bij niet-naleving? Marijn van Tuijl van Ploum Advocaten zet overzichtelijk uiteen hoe de nieuwe wet- en regelgeving eruit ziet. Maar hoe gaan producenten hier momenteel mee om? Marianne van Keep, duurzaamheidsmanager bij Verstegen Spices & Sauces legt uit hoe zij nu al met deze wetgeving bezig zijn en geeft tips hoe je hiermee om kunt gaan. Tot slot vertelt Jennifer Muller, manager duurzaamheid bij het CBL, hoe deze wetgeving zich vertaalt naar de retail en wat retailers van hun leveranciers zullen vragen in het kader van deze nieuwe wetgeving. Sprekers:
|
3C - Agitatie om allergenenregels? Praktische tips om ermee te dealenHoe ziet het beleid en toezicht van de NVWA eruit op het gebied van allergenen en kruisbesmetting? Welke nieuwe wetten en regels komen eraan op gebied van bijvoorbeeld PAL-vermelding? Hoe ga je daar als producent mee om? Wat wordt er op Europees niveau besproken aangaande nieuwe allergenen wetgeving en kruisbesmetting? En wat is de impact hiervan op de voedingsindustrie? Sarah Arayess van Say legal licht kort het juridisch kader toe. Vervolgens duikt Marjan Ravenhorst de diepte in en brengt in kaart wat er nu wel en niet mag volgens de nieuwe wet- en regelgeving. Tot slot vertelt Nadine Kregting, kwaliteitsmanager bij Jumbo Supermarkten, hoe het allergenenbeleid van de supermarktketen eruitziet. Wat verwacht de supermarktketen van haar leveranciers en wat zijn de belangrijkste aspecten voor Jumbo? Sprekers: |
Food Law Event 2023
Food Law Event 2023vmt.events@vmnmedia.nl
Food Law Event 2023vmt.events@vmnmedia.nlhttps://foodlaw.vmt.nl
2023-06-06
2023-06-06
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Food Law Event 2023Food Law Event 20230.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
InnstyleInnstyleHerenweg 55 3602A Maarssen Nederland