Food Law Event 2022, 7 juni 2022
  • Home
Food Law Event 2022, 7 juni 2022
Food Law Event 2022, 7 juni 2022
  • Home

Breakouts

 

Ronde 1   11.15-12.15 uur

1A - Nationale Aanpak Productverbetering

Het verlagen van zout, suiker en vet blijft erg belangrijk bij het herformuleren van voedingsmiddelen. Daarom staat 2022 in het teken van de Nieuwe Aanpak Productverbetering. Dit moet ertoe leiden dat er in 2030 over de gehele breedte van de productgroepen verbetering is gerealiseerd in de samenstelling van producten. Tijdens het VMT Food Law evenement gaan we in een break-outsessie met een viertal experts in gesprek over de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV). Wat houdt het NAPV in? En wat is het grootste verschil met het eerdere AVP? Hoe werkt productverbetering in de praktijk, bijvoorbeeld bij een grote naam als Unilever? En waarom is het zo belangrijk om een gelijk speelveld te hebben en hoe doen we dat eigenlijk? Tot slot wordt het juridische deel ook besproken (want hoe werkt dit dan in verhouding met food law en Europa?). Kortom, een sessie die je niet wilt missen en waar ook het publiek uitgedaagd wordt om mee te denken.

Sprekers:
Imkje Tiesinga, FNLI
Ebba Hoogenraad, Hoogenraad & Haak
Ilse Roosenbrand, CBL
Lucie de Peuter, Unilever Benelux

1B - Fraude in de voedingsindustrie

Wat is de geldende wet- en regelgeving op het gebied van fraude in de voedingsindustrie? Hoe zit het met de verhouding tussen het in de handel brengen van onveilige levensmiddelen, de meldplicht en het strafrechtelijke artikel 174? Waar ligt de verantwoordelijkheid? Hoe ziet het beleid vanuit de NVWA eruit en hoe kun je hier als voedingsmiddelenproducent het beste mee omgaan? Marijn van Tuijl, advocaat bij Ploum Advocaten schets het wettelijke kader. Lauren Dallau, coördinerend specialistisch inspecteur strafrecht bij de inlichtingen- en opsporingsdienst van de NVWA, vertelt meer over hoe de NVWA omgaat met het in de handel brengen van onveilige levensmiddelen. Vervolgens is er ruimte voor discussie tussen de sprekers en IJsbrand Velzeboer over legaal maar onwenselijk gedrag, waarbij de randen van fraude worden opgezocht. 

Sprekers: 
Marijn van Tuijl, Ploum Advocaten
Lauren Dallau, NVWA
IJsbrand Velzeboer, Scienta Nova

1C - Infoblad 85

 De NVWA heeft in 2021 een nieuwe versie van Infoblad 85 gepubliceerd. Het infoblad is bedoeld om een aantal teksten ‘inzake microbiologische criteria voor levensmiddelen’ toe te lichten. Maar er zitten ook dit jaar weer nieuwe wijzigingen aan te komen, omdat ook de Europese regels rondom houdbaarheidsstudies en Listeria monocytogenes worden aangescherpt. Ook het Infoblad 85 krijgt dan weer een update. In deze sessie worden (aanstaande) wijzigingen toegelicht en is alle ruimte voor vragen aan de NVWA. 

Sprekers: 
Barbara Mutsaers, AKD
Paul in 't Veld, NVWA

Ronde 2   13.15-14.15 uur

2A - Front of Pack (FOP) Voedselkeuzelogo 

Op het gebied van voedselkeuzelogo’s zijn veel ontwikkelingen gaande. De Nutri-Score is in bepaalde landen al ingevoerd en ook in Nederland wordt het voedselkeuzelogo naar verwachting in de eerste helft van 2022 ingevoerd. Daarnaast zien we ook de Eco-Score steeds vaker op verpakkingen verschijnen. Hoe verhouden deze logo’s zich? Kunnen ze samen gebruikt worden? Wat betekent dit voor voedingsmiddelenproducenten? De laatste stand van zaken rondom de Nutri-Score en de Eco-Score. Jasmin Buijs van Axon Advocaten schetst het wettelijke kader. Daarnaast lichten Pascale Boulanger van Colruyt en Lisa Gray, Senior Brand Manager Meals bij Iglo, toe hoe zij omgaan met de logo’s in de praktijk. 

Sprekers:
Jasmin Buijs, Axon
Pascale Boulanger, Colruyt
Lisa Gray, Senior Brand Manager Meals bij Iglo

2B - Stand van zaken biologische wetgeving

Er is de afgelopen tijd veel veranderd in biologische wetgeving. Het voorstel van de Europese Unie in de Green Deal is om 25% van de landbouw biologisch te krijgen. Het is een groeimarkt en er gebeurt veel. Silvia Gawronski, advocaat bij Van Traa Advocaten en Marian Blom, Organic regulation officer and project manager bij Bionext, geven een overzicht van de nieuwe biologische wetgeving, wat deze inhoudt en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Arjon Kalter, oprichter van Rwenzori Premium Vanilla, importeur van biologische vanille, vertelt vanuit de industrie over zijn ervaringen met biologische wetgeving. 

Sprekers:
Silvia Gawronski, Van Traa Advocaten
Marian Blom, BioNext
Arjon Kalter, Rwenzori Premium Vanilla

2C - De grote allergenenupdate

Ook dit jaar speelt er van alles op het gebied van allergenen. Wat zijn de laatste wijzigingen? Waar moet je als producent rekening mee houden en wat komt er op ons af?

Marjan van Ravenhorst van Allergenen Consultancy praat je bij over de laatste stand van zaken rondom allergenenwetgeving in de grote allergenenupdate.

Internationale ontwikkelingen worden toegelicht zoals bij Codex Alimentarius, waardoor aanpassingen in de lijst met allergenen en toepassing van risicobeoordeling bij kruisbesmetting te verwachten zijn. Maar ook Europese en nationale interpretaties worden besproken. Actuele onderwerpen zijn kruisbesmetting met allergenen en flexibiliteit van etikettering van voedingsmiddelen bij crisissen zoals COVID en de situatie in de Oekraïne.

Sprekers:
Marjan van Ravenhorst, Allergenen Consultancy
Benjamin Remington, Remington Consulting Group B.V.

Ronde 3   14.30-15.30 uur

3A - Wettelijke kaders en criteria rondom plantaardige en vegan producten

Plantaardige, vegetarische en vegan levensmiddelen groeien in populariteit. Het Europees en nationaal beleid gaat steeds meer richting de advisering van meer plantaardige voeding. Niet alleen naamgeving, maar ook de voedingswaarden voor vlees-, vis-, zuivelvervangers zijn een uitdaging. Hoe ver moet je gaan om dicht tegen het origineel te “schuren”. Wat zijn de criteria?  Hoe ziet de geldende wet- en regelgeving eruit voor etikettering en claims rondom vegetarische en vegan voedingsmiddelen? Moet er voor deze categorie nieuwe wetgeving komen? En hoe zit het met greenwashing? Door middel van stellingen slaan de sprekers een brug tussen de juridische theorie en praktijkdilemma’s.  
Sarah Arayess, advocaat bij Say Legal schetst het wettelijke kader. Dennis Favier, eigenaar van Studio Fava en mede-oprichter van Seasogood, vertelt over zijn ervaringen met de etikettering van vega(n) levensmiddelen. Daarnaast geven Simone Broxks, External Scientific Affairs & Nutrition Manager bij Alpro, en Floris Kets, Sr. Regulatory Affairs Manager Dairy and Plant-Based NL, praktijkvoorbeelden over hoe zij omgaan met benamingen en etikettering van vega(n) voedingsmiddelen.    

Sprekers: 
Sarah Arayess, Say Legal
Dennis Favier, Seasogood
Simone Broxks, Alpro
Floris Kets, Alpro

3B -  Valkuilen en tips bij contractuele afspraken

Bij geschillen over verwachtingen omtrent de samenwerking vallen partijen vaak terug op de gemaakte afspraken in het contract. Maar de afspraken in het contract m.b.t. de samenwerking blijken vaak niet goed geregeld, zijn vaak onduidelijk of leiden anderszins tot ellende. Terwijl dat te voorkomen kan zijn door duidelijke contractuele afspraken met betrekking tot de productie, distributie of het onderzoek rondom een product. Waar moet je rekening mee houden bij het opstellen van een contract? Wie is er verantwoordelijk voor etikettering van producten, de producent (externe fabriek) of degene die het product verkoopt in de supermarkt? Hoe maak je duidelijke afspraken over verantwoordelijkheid, samenwerking, prijs, kwaliteit en leveringsvoorwaarden? En wat spreek je af over mogelijkheden tot beëindiging van de samenwerking? In deze sessie met Karin Verzijden, advocaat bij Axon Advocaten, en Ingrid Cayet, oprichter van Madaga, de valkuilen uit de praktijk bij het maken van contractuele afspraken en handreikingen ter voorkoming daarvan. 

Sprekers: 
Karin Verzijden, Axon Advocaten
Ingrid Cayet, Madaga, producent kindermaaltijden

3C - Spanningsvelden TGT en THT

Per juli 2022 veranderen de houdbaarheidsaanduidingen (THT en TGT) op levensmiddelen. Wanneer gebruik je tenminste houdbaar tot (THT) en wanneer gebruik je te gebruiken tot (TGT)? Wat verandert er in de wetgeving en hoe ga je hier als voedingsproducent mee om? Wat zijn de spanningsvelden en discussies die voortkomen uit de wetswijzigingen? Ellis van Diermen, consultant bij Précon, Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedingscentrum en Laura Put, scriptie Law & Regulatory Affairs aan de WUR,  geven tips en tricks om te weten welke houdbaarheidsaanduiding je moet gebruiken en hoe je met de spanningsvelden kunt omgaan. 

Sprekers:
Wieke van der Vossen, Voedingscentrum
Ellis van Diermen, Précon
Laura Put, Wageningen University 

Food Law Event 2022, 7 juni 2022

Food Law Event 2022, 7 juni 2022Registratiewebsite voor Food Law Event 2022, 7 juni 2022

Food Law Event 2022, 7 juni 2022vmt.events@vakmedianet.nl

Food Law Event 2022, 7 juni 2022vmt.events@vakmedianet.nlhttps://foodlaw.vmt.nl

2022-06-07

2022-06-07

OfflineEventAttendanceMode

EventScheduled

Food Law Event 2022, 7 juni 2022Food Law Event 2022, 7 juni 20220.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z

Nog niet bekendNog niet bekend

Het Food Law Event wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

 

 

 

 

 
 

Locatie

Innstyle
Herenweg 55,
3602 AN Maarssen
innstyle.nl

Nog meer info?

Contactpersoon events
Femke van Huet
T: 06 12 89 84 76
E vmt.events@vakmedianet.nl

Profileren?

Contactpersoon partnerships
Monique van Neutegem
T 06 50 44 94 02
E moniquevanneutegem@vakmedianet.nl

 

Vakmedianet. Auteursrecht voorbehouden.
Op gebruik van deze site zijn de volgende voorwaarden van toepassing: Gebruiksvoorwaarden, Disclaimer en Privacy Statement | Privacy-instellingen
Vakmedianet logo
Privacywaarborg logo