Breakouts
Ronde 1 11.15-12.15 uur |
1A - Nationale Aanpak ProductverbeteringHet verlagen van zout, suiker en vet blijft erg belangrijk bij het herformuleren van voedingsmiddelen. Daarom staat 2022 in het teken van de Nieuwe Aanpak Productverbetering. Dit moet ertoe leiden dat er in 2030 over de gehele breedte van de productgroepen verbetering is gerealiseerd in de samenstelling van producten. Tijdens het VMT Food Law evenement gaan we in een break-outsessie met een viertal experts in gesprek over de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV). Wat houdt het NAPV in? En wat is het grootste verschil met het eerdere AVP? Hoe werkt productverbetering in de praktijk, bijvoorbeeld bij een grote naam als Unilever? En waarom is het zo belangrijk om een gelijk speelveld te hebben en hoe doen we dat eigenlijk? Tot slot wordt het juridische deel ook besproken (want hoe werkt dit dan in verhouding met food law en Europa?). Kortom, een sessie die je niet wilt missen en waar ook het publiek uitgedaagd wordt om mee te denken. Sprekers: |
1B - Fraude in de voedingsindustrieWat is de geldende wet- en regelgeving op het gebied van fraude in de voedingsindustrie? Hoe zit het met de verhouding tussen het in de handel brengen van onveilige levensmiddelen, de meldplicht en het strafrechtelijke artikel 174? Waar ligt de verantwoordelijkheid? Hoe ziet het beleid vanuit de NVWA eruit en hoe kun je hier als voedingsmiddelenproducent het beste mee omgaan? Marijn van Tuijl, advocaat bij Ploum Advocaten schets het wettelijke kader. Lauren Dallau, coördinerend specialistisch inspecteur strafrecht bij de inlichtingen- en opsporingsdienst van de NVWA, vertelt meer over hoe de NVWA omgaat met het in de handel brengen van onveilige levensmiddelen. Vervolgens is er ruimte voor discussie tussen de sprekers en IJsbrand Velzeboer over legaal maar onwenselijk gedrag, waarbij de randen van fraude worden opgezocht. Sprekers: |
1C - Infoblad 85De NVWA heeft in 2021 een nieuwe versie van Infoblad 85 gepubliceerd. Het infoblad is bedoeld om een aantal teksten ‘inzake microbiologische criteria voor levensmiddelen’ toe te lichten. Maar er zitten ook dit jaar weer nieuwe wijzigingen aan te komen, omdat ook de Europese regels rondom houdbaarheidsstudies en Listeria monocytogenes worden aangescherpt. Ook het Infoblad 85 krijgt dan weer een update. In deze sessie worden (aanstaande) wijzigingen toegelicht en is alle ruimte voor vragen aan de NVWA. Sprekers: |
Ronde 2 13.15-14.15 uur |
2A - Front of Pack (FOP) VoedselkeuzelogoOp het gebied van voedselkeuzelogo’s zijn veel ontwikkelingen gaande. De Nutri-Score is in bepaalde landen al ingevoerd en ook in Nederland wordt het voedselkeuzelogo naar verwachting in de eerste helft van 2022 ingevoerd. Daarnaast zien we ook de Eco-Score steeds vaker op verpakkingen verschijnen. Hoe verhouden deze logo’s zich? Kunnen ze samen gebruikt worden? Wat betekent dit voor voedingsmiddelenproducenten? De laatste stand van zaken rondom de Nutri-Score en de Eco-Score. Jasmin Buijs van Axon Advocaten schetst het wettelijke kader. Daarnaast lichten Pascale Boulanger van Colruyt en Lisa Gray, Senior Brand Manager Meals bij Iglo, toe hoe zij omgaan met de logo’s in de praktijk. Sprekers: |
2B - Stand van zaken biologische wetgevingEr is de afgelopen tijd veel veranderd in biologische wetgeving. Het voorstel van de Europese Unie in de Green Deal is om 25% van de landbouw biologisch te krijgen. Het is een groeimarkt en er gebeurt veel. Silvia Gawronski, advocaat bij Van Traa Advocaten en Marian Blom, Organic regulation officer and project manager bij Bionext, geven een overzicht van de nieuwe biologische wetgeving, wat deze inhoudt en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Arjon Kalter, oprichter van Rwenzori Premium Vanilla, importeur van biologische vanille, vertelt vanuit de industrie over zijn ervaringen met biologische wetgeving. Sprekers: |
2C - De grote allergenenupdateOok dit jaar speelt er van alles op het gebied van allergenen. Wat zijn de laatste wijzigingen? Waar moet je als producent rekening mee houden en wat komt er op ons af? Marjan van Ravenhorst van Allergenen Consultancy praat je bij over de laatste stand van zaken rondom allergenenwetgeving in de grote allergenenupdate. Internationale ontwikkelingen worden toegelicht zoals bij Codex Alimentarius, waardoor aanpassingen in de lijst met allergenen en toepassing van risicobeoordeling bij kruisbesmetting te verwachten zijn. Maar ook Europese en nationale interpretaties worden besproken. Actuele onderwerpen zijn kruisbesmetting met allergenen en flexibiliteit van etikettering van voedingsmiddelen bij crisissen zoals COVID en de situatie in de Oekraïne. Sprekers: |
Ronde 3 14.30-15.30 uur |
3A - Wettelijke kaders en criteria rondom plantaardige en vegan productenPlantaardige, vegetarische en vegan levensmiddelen groeien in populariteit. Het Europees en nationaal beleid gaat steeds meer richting de advisering van meer plantaardige voeding. Niet alleen naamgeving, maar ook de voedingswaarden voor vlees-, vis-, zuivelvervangers zijn een uitdaging. Hoe ver moet je gaan om dicht tegen het origineel te “schuren”. Wat zijn de criteria? Hoe ziet de geldende wet- en regelgeving eruit voor etikettering en claims rondom vegetarische en vegan voedingsmiddelen? Moet er voor deze categorie nieuwe wetgeving komen? En hoe zit het met greenwashing? Door middel van stellingen slaan de sprekers een brug tussen de juridische theorie en praktijkdilemma’s. Sprekers: |
3B - Valkuilen en tips bij contractuele afsprakenBij geschillen over verwachtingen omtrent de samenwerking vallen partijen vaak terug op de gemaakte afspraken in het contract. Maar de afspraken in het contract m.b.t. de samenwerking blijken vaak niet goed geregeld, zijn vaak onduidelijk of leiden anderszins tot ellende. Terwijl dat te voorkomen kan zijn door duidelijke contractuele afspraken met betrekking tot de productie, distributie of het onderzoek rondom een product. Waar moet je rekening mee houden bij het opstellen van een contract? Wie is er verantwoordelijk voor etikettering van producten, de producent (externe fabriek) of degene die het product verkoopt in de supermarkt? Hoe maak je duidelijke afspraken over verantwoordelijkheid, samenwerking, prijs, kwaliteit en leveringsvoorwaarden? En wat spreek je af over mogelijkheden tot beëindiging van de samenwerking? In deze sessie met Karin Verzijden, advocaat bij Axon Advocaten, en Ingrid Cayet, oprichter van Madaga, de valkuilen uit de praktijk bij het maken van contractuele afspraken en handreikingen ter voorkoming daarvan. Sprekers: |
3C - Spanningsvelden TGT en THTPer juli 2022 veranderen de houdbaarheidsaanduidingen (THT en TGT) op levensmiddelen. Wanneer gebruik je tenminste houdbaar tot (THT) en wanneer gebruik je te gebruiken tot (TGT)? Wat verandert er in de wetgeving en hoe ga je hier als voedingsproducent mee om? Wat zijn de spanningsvelden en discussies die voortkomen uit de wetswijzigingen? Ellis van Diermen, consultant bij Précon, Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedingscentrum en Laura Put, scriptie Law & Regulatory Affairs aan de WUR, geven tips en tricks om te weten welke houdbaarheidsaanduiding je moet gebruiken en hoe je met de spanningsvelden kunt omgaan. Sprekers: |
Food Law Event 2022, 7 juni 2022
Food Law Event 2022, 7 juni 2022vmt.events@vakmedianet.nl
Food Law Event 2022, 7 juni 2022vmt.events@vakmedianet.nlhttps://foodlaw.vmt.nl
2022-06-07
2022-06-07
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Food Law Event 2022, 7 juni 2022Food Law Event 2022, 7 juni 20220.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekend